Afyon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı coşkuyla kutlandı

Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Türk milleti bundan 101 yıl önce 30 Ağustos 1922 sabahı yepyeni bir döneme uyandı.

Gündem Yayın: 28 Ağustos 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 28.08.2023 15:22:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 7 dk.
93 okunma
Google News

Afyonkarahisar’da bir şafak vakti Kocatepe’den başlayan ve Dumlupınar’da kesin zaferle sonuçlanan büyük zafer ile tam bağımsız Türk Devleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temeli atıldı.  

1922 yılında düşmana karşı kazanılan büyük zaferin, 101 yıl sonra yapılan kutlamalarında coşku ve gurur bir arada yaşandı. Kutlamalara Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ve eşi Sevim Zeybek, Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan, Mehmet Taytak, Burcu Köksal, Hakan Şeref Olgun, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, Misafir Komutanlar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Kurtuluş Günü kutlama programında devlet büyüklerinin kutlama mesajı okundu.  Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

 

Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

SAYIN VALİM

MİLLETVEKİLLERİM

GARNİZON KOMUTANIM

KUVVET KOMUTANLIKLARIMIZIN DEĞERLİ TEMSİLCİSİ KOMUTANLARIM

AZİZ HEMŞEHRİLERİM;

 

AFYONKARAHİSAR'IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 101. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARINDA HEPİNİZİ SAYGIYLA, SEVGİYLE SELAMLIYORUM.  BİZLERE BU ŞANLI ZAFERİ ARMAĞAN EDEN GAZİ MUSTAFA KEMAL VE TÜM ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE, MİNNETLE VE ŞÜKRANLA YÂD EDİYORUM. 

KAHRAMAN TÜRK ORDUSU 26 AĞUSTOS SABAHI 05:00'TE TOP ATIŞLARIYLA BAŞLATTIĞI TAARRUZLA YUNAN KOMUTAN TRİPOKİS'İN 6 AYDA AŞILAMAZ DEDİĞİ İSTİHKÂMLARI SAATLER İÇİNDE YERLE BİR ETMİŞTİR. DÜŞMAN ORDUSUNU İLK ANDA HEZİMETE UĞRATAN MEHMETÇİKLERİMİZ DÜNYADA EŞİNE AZ RASTLANIR 5 GÜN 5 GECE SÜREN BİR SAVAŞLA ZAFERE ULAŞMIŞTIR.

TARİHE TANIKLIK EDEN ZAFER ŞEHRİMİZDE VERİLEN BU AMANSIZ MÜCADELE, MİLLETÇE ELDE ETTİĞİMİZ BAŞARILAR VE ÜLKEMİZİN GELDİĞİ SEVİYE, HER ZAMAN YOLUMUZUN AÇIK VE AYDINLIK OLDUĞUNUN EN ÖNEMLİ İŞARETİDİR.

HEP İLERİ VE BÜYÜK ATILIMLAR GERÇEKLEŞTİREN İSTİKLAL ÜLKESİ TÜRKİYE'MİZ GELECEĞE UMUTLA BAKARAK; GÜVEN VE İSTİKRARLA YOLUNA DEVAM ETMEKTEDİR.  BUGÜN BİZLER DE ECDADIN MİRASÇISI OLARAK TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜZERİNE ÇIKARMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ. CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE TÜRKİYE YÜZYILININ İNŞASINA KATKI VERMEK İÇİN GAYRETLE HİZMET EDİYORUZ. CUMHURİYETİMİZİN İLANINDA HİÇ ŞÜPHESİZ ŞEHRİMİZİN AYRI BİR YERİ VE ÖNEMİ VARDIR.  AZİZ MİLLETİMİZİN VAROLUŞ DESTANI BU TOPRAKLARDA YAZILMIŞ VE KAZANILAN BÜYÜK ZAFERLE YENİ TÜRK DEVLETİNİN TEMELLERİ BU KUTLU TOPRAKLARDA ATILMIŞTIR.

BELEDİYE BAŞKANI OLMAKTAN ONUR VE GURUR DUYDUĞUM AFYONKARAHİSAR'IM; KURTULUŞUN ŞANLI VE ŞEREFLİ MÜJDESİNE NAİL OLMUŞ BİR ŞEHİRDİR. 26 AĞUSTOS SABAHI KOCATEPE'DEN ATILAN KARARLI ADIMLAR TÜRK ORDUSUNUN KESİN ZAFERİ İLE SONUÇLANMIŞTIR. CUMHURİYETİMİZİN, TAM BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİĞİMİZİN TEMELLERİ ŞEHRİMİZDEN ATILMIŞ; TÜRK ULUSU BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİNİ TÜM DÜNYAYA HAYKIRMIŞ VE GÖSTERMİŞTİR.  ŞAİRİN "TÜRK MİLLETİ'NİN YENİDEN DOĞDUĞU YER" DİYEREK TARİF ETTİĞİ AFYONKARAHİSAR; BÜYÜK ZAFER'LE BİRLİKTE İŞGAL ALTINDAKİ TÜM TOPRAKLARIMIZIN KURTULUŞUNUN İLK İŞARETİ OLMUŞTUR.

27 AĞUSTOS 1922 SABAHI BU TOPRAKLARIN EZELİ VE EBEDİ VATANIMIZ OLDUĞU TÜM DÜNYAYA BİR KEZ DAHA İLAN EDİLMİŞTİR. 30 AĞUSTOS, HAİN EMELLER PEŞİNDE OLAN SÖMÜRGECİLERİN; MİLLETİMİZİ ESİR ETME, TÜRKİYE'Yİ PARÇALAYIP HAYALÎ DEVLETLER KURMA PLANLARININ KOCATEPE'DEN, AFYONKARAHİSAR'DAN VE DUMLUPINAR'DAN GERİ DÖNMESİDİR. BÜYÜK TAARRUZ İLE İŞGALCİ BİRLİKLERİ VATAN TOPRAKLARIMIZDAN SÖKÜP ATAN MİLLİ BİRLİK RUHU, MÜCADELE, HIRS VE AZİM HALA AYNIDIR.

TÜRKÜYLE, KÜRDÜYLE, LAZIYLA, ÇERKEZİYLE, ARABIYLA ŞEHADET ŞERBETİNİ İÇMEK İÇİN AFYON CEPHESİNE KOŞAN, SANCAK YERE DÜŞMESİN DİYE CANLARINI HİÇE SAYAN BU KAHRAMANLARIN TORUNLARI OLARAK BİZLER; BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ. TÜRK MİLLETİNİN BAĞRINDAN ÇIKAN PEYGAMBER OCAĞI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN TÜM MENSUPLARINA BU MUTLU GÜNDE AFYONKARAHİSARLILAR ADINA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM. BU DUYGU VE DÜŞÜNCELERLE KOCATEPE'DE YANAN ZAFER MEŞALESİNİN HİÇBİR ZAMAN SÖNMEYECEĞİNİ BELİRTMEK İSTİYORUM. BİZLERİN, AZİZ MİLLETİMİZİN BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜNE; ZAFERE OLAN İNANCINDAN, KORKUSUZCA DİK DURUŞUNDAN KİMSENİN KUŞKUSU OLMAMALIDIR.

MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY'UN SÖYLEDİĞİ GİBİ

GİRMEDEN BİR MİLLETE TEFRİKA DÜŞMAN GİREMEZ,

TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER, ONU TOP SİNDİREMEZ.

ONUN İÇİN BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OLALIM, HEP BİRLİKTE TÜRKİYE OLALIM. FİTNECİLERE FIRSAT VERMEYELİM.

RABBİM BİRLİĞİMİZİ BERABERLİĞİMİZİ KARDEŞLİĞİMİZİ DAİM ETSİN.  AFYONKARAHİSARIMIZIN İŞGALDEN KURTULUŞUNUN VE BÜYÜK TAARRUZUN 101. YILI KUTLU OLSUN, BAŞTA GAZİ MUSTAFA KEMAL VE AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN.

Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in konuşmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığı Merasim Ekibi Silahlı Hareketler Gösterisi sundu. Gösteriler büyük ilgiyle izlenirken katılımcılardan yoğun alkış aldı.Jandarma Genel Komutanlığı Helikopteriyle yapılan Üzüm Salkımı gösterisiyse coşkuyu zirveye taşıdı.Şiirlerin okunduğu kutlama programında Uluslararası Halk Oyunları Ekipleri gösterilerini sundu. Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Takımının gösterileri ile kutlamalar sona erdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.