Hüsnü Serteser, güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2024 yılı Ağustos Ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gündem Yayın: 26 Ağustos 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 26.08.2024 16:28:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 10 dk.
286 okunma
Google News

Serteser şu ifadeleri kullandı:

Sayın Meclis Başkanım;

Değerli Divan;

Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz;

Kıymetli Meclis Üyelerimiz;

Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Konuşmama geçmeden önce tebrik ve taziye mesajlarımı paylaşmak istiyorum.

Odamız eski Meclis Üyesi Mustafa Güzel’in kardeşi, Yönetim Kurulu Üyemiz Kerem Güzel’in amcası Ali Güzel vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, Yönetim Kurulu Üyemiz Kerem Güzel’e, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Odamız Meclis Üyesi Osman Ulupınar’ın babası, Güney Beldesi eski belediye başkanlarından, İl Genel Meclisi eski üyelerinden Adem Ulupınar vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, başta Meclis Üyemiz Osman Ulupınar olmak üzere yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Odamız önceki dönem Meclis Başkanımız Mehmet Sıtkı Merdivenci’nin babası Yılmaz Merdivenci vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen önemli gün ve haftalar ve tebriklerimi iletmek istiyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden tam 25 yıl geçti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ülkemizdeki ve şehrimizdeki deprem gerçekliğini unutmamalı, aynı acıları tekrar yaşamamak için bu gerçekliğe her zaman hazırlıklı olmalıyız.

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak, küçük çaplı da olsa ilimizde ve ülkemizin birçok yerinde irili ufaklı yangın haberlerini maalesef alıyoruz. Yangınlarda mücadele veren tüm kamu görevlilerine ve gönüllülere canı gönülden teşekkür etmek istiyorum. Yangınlar sebebi ile sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu yangınlar sadece biz insanları değil, tüm canlıları doğrudan etkiliyor. Özellikle bu yaz aylarında yangınlara karşı daha duyarlı olmamız gerektiğini buradan vurgulamak istiyorum.

Sayın Meclis Üyelerimiz,

İstanbul Sanayi Odası’nın İkinci 500 Büyük Şirket araştırmasında Odamız Üyesi olan Afyon Et Entegre Anonim Şirketi (Cumhuriyet Sucukları) 350. sırada yer aldı. Tüm zorluklara rağmen üretim yapan, istihdam sağlayan ve ekonomimize katkıda bulunan firmamızı en içten dileklerimle kutluyor; şirketin ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının başarılarının devamını diliyorum. Önümüzdeki yıllarda İlimizden ilk 500 ve ikinci 500’e daha fazla şirketimizin girmesini temenni ediyorum.

2024 Paris Olimpiyatları’nda ülkemizi başarıyla temsil eden tüm milli sporcularımıza yaşattıkları gurur ve heyecan için Afyonkarahisar iş dünyası adına teşekkürlerimizi iletiyorum.

Kıymetli Meclis Üyelerimiz,

Konuşmamın bu kısmında Oda faaliyetlerimizin bazılarından bahsetmek istiyorum.

ATSO KOBİ Akademisi olarak yine dolu dolu bir ayı geride bıraktık. 5 adet eğitim ve seminer gerçekleştirerek üyelerimizin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyetlerimizi sürdürdük.

Organize Sanayi Bölgeleri Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Oruç Baba İnan, OSBÜK Başkanımız Memiş Kütükcü ile birlikte OSBÜK Temmuz Ayı Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere Erzurum’da bulunduk. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgeleri ziyaretlerini yaptık. Ertesi gün OSBÜK Doğu Anadolu Toplantısı’nı gerçekleştirdik ve hem bölgenin hem de ülkemizin OSB’lerinin durumu hakkında istişarelerde bulunduk.

18’incisini gerçekleştireceğimiz ATSO Spor Oyunlarının açılışını 29 Ağustos 2024 Perşembe günü, Zafer Haftası programı çerçevesinde, Kocatepe Spor Kompleksi atletizm pistinde gerçekleştireceğiz. Ev sahibi olarak tüm Meclis Üyelerimizi açılış programında görmek bizleri mutlu edecek. Bildiğiniz üzere spor oyunlarımızı sizlerle birlikte yapıyoruz. Spor oyunlarımıza sponsor olan tüm meclis üyelerimize ve iş dünyamıza çok teşekkür ediyorum. Yeşil Dönüşüme dikkat çekmek için İKLİM teması ile gerçekleştireceğimiz spor oyunlarımızda bu yıl penaltı, ayak tenisi, 100 ve 400 metre koşu, bilek güreşi, denge çubuk, uzun atlama, ayran içme, ok atma, halat çekme, kort tenisi, satranç, tavla, bowling, bocce, hedef vurma, masa tenisi, dart, voleybol, basketbol ve futbol kategorilerinde yarışmalarımız olacak. Şimdiden katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor; spor müsabakalarımızın centilmence başarılı bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum.

Faaliyetlerimizin sonunda bir duyuruyu da buradan yapmak istiyorum. Biraz önce Meclis Başkanımızın da söylediği gibi siz Meclis Üyelerimiz ile birlikte 11-13 Ekim tarihlerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Meclis Üyeleri Bilgilendirme Semineri’ne katılacağız. Arkadaşlarımız sizleri arayıp detayları paylaşacaklar. Özel bir durum olmadığı sürece eksiksiz bir şekilde hep birlikte programa katılım gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.

Değerli Meclis Üyeleri, bazı ekonomik değerlendirmelerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere Ağustos ayı itibari ile KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı. Böylece 50 haftadır kesintisiz gerileyen KKM hesabı, bir yıl önce 3,4 Trilyon TL iken, 1,6 Trilyon TL daha azaldı. Bu azalmanın kesintiye uğramadan devam etmesinde büyük fayda var.

İş gücü istatistiklerini incelediğimiz zaman, TÜİK verilerine göre, II. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre işsiz sayısı 23 bin kişi artarak 3 milyon 156 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,3, kadınlarda %11,7 olarak tahmin edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre enflasyon Temmuz ayında geçici etkiler kaynaklı olarak artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise 61,8 olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında aylık enflasyon önceki aya göre sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ise ortalamanın altında kaldı. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkinin azaldığına işaret etmekte. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki düşüşün gecikmeli olacağı değerlendirilmekte. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri ne yazık ki canlı tutmakta. Bu bakış açısı doğrultusunda Para Politikaları Kurulu politika faizini geçtiğimiz ay olduğu gibi yine 50’de sabit tuttu.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

“Birinci vergi paketi” olarak adlandırılan vergi düzenlemesi ile ilgili bazı rakamları, beklentileri ve yorumları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Bilindiği üzere vergi paketi 9 temel kanunda değişiklik yapmakta ve esasen 2025 yılı itibari ile etkisini göstermeye başlayacak. Paketin 2025 yılı için ilave vergi tahsilatı 157,5 milyar TL olarak planlanmakta ve bu rakam Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın %0,29’una tekabül etmekte. Paketin yansımasının %92’si gelir ve kurumlar vergisinden, %8’i ise KDV, ÖTV ve diğer vergilerden gelmekte.

Paket, vergilemede adalet, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışılıkla mücadele gibi hedeflere yönelik önemli bir adım olarak görülmekte.

Paket önemli bir adım olarak görülse de otoriteler GSYH’nin %0,29’u yerine %1,4 seviyelerinde olması gerektiğini söylüyorlar.

Paket bazı sektörlerde hasılat takibi ve elektronik ticaret gibi alanlarda düzenlemeler getirerek kayıt dışılıkla mücadelelerde adımlar atmakta. Ancak daha fazla alan ve düzenlemeye ihtiyaç olduğu görülmekte.

Yine birçok görüşte de yer aldığı üzere KDV istisnaları, borsa kazançlarının vergilendirilmesi, asgari gelir vergisi gibi önemli konuların pakete dahil edilmemesi, bu reformların ertelendiğini gösteriyor. Bu durum ise kapsamlı bir vergi reformunun hala beklendiğini göstermekte. Bunun yanında asgari kurumlar vergisinin pakete dahil olması ile 01.01.2025 itibari ile indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olmaması şeklinde vergi hesaplamasını tanımlayabiliriz. Ayrıca, istisna ve indirimlerin bazılarının bu vergi hesaplamasında düşülebileceği, ancak geçmiş yıl zararlarının mahsubunun mümkün olmadığı için yeni düzenlemenin bazı şirketler için ek vergi yükü oluşturabileceği ifade ediliyor.

Düzenlemenin çoğunun 2025’ten itibaren etkili olacak olması, kısa vadeli mali hedeflere ulaşmakta zorluk yaratabilir.

Sonuç olarak bu vergi paketi önemli bir başlangıç olarak görülse de ülkemizin vergi sistemini modernize etmek ve mali hedeflere ulaşmak kolay olmayacak gibi gözüküyor. Bunun için daha kapsamlı reformlara ihtiyaç olduğu ise çok konuşulan konular arsında yer almakta.

Sayın Meclis Üyelerimiz,

Bildiğiniz üzere İsrail uzun süredir Gazze başta olmak üzere, Lübnan ve Yemen’in de dahil olduğu bir alanda soykırım yaparak insanlık suçu işlemektedir. Kadın, çocuk ayırmadan insanlık vicdanına sığmayacak faaliyetler yapmaktadır. Bölgemizin huzuru ve geleceği için İsrail’in işlediği suçlara DUR denilmesi gerekmektedir. Filistinlilerin kendi topraklarında, kendi devletlerinin çatısı altında özgürce yaşayacakları gün elbette gelecektir.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Konuşmamı bitirmeden önce bir konu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Belediye Başkanımız Burcu Köksal beni ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanımız Mehmet Mühsürler’i makamına davet etti. Afyonspor futbol takımımızın zor günler yaşadığını, hepimizin takımı olduğunu, dolayısıyla bizlerden de destek olmamızı beklediğini iletti. Meclis toplantımıza geleceğimi duyunca da benden bu konuda tüm Meclis Üyelerimizin duyarlılık göstererek Afyonspor’a destek olunması talebini sizlere söylememi rica etti. Bu talebi diğer iş insanlarımıza da iletmemizi istedi. Takım hepimizin destek olmamızı tüm iş insanlarımızdan talep ediyoruz.

Değerlendirmemi dikkatle dinlediğiniz için teşekkür ederim. Sözlerime son verirken sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.