Farklı ülkelerin kültürleri bir arada
Afyonkarahisar Merkez Toki İlkokulu öğrencileri; 'TECHNOKIDS ON THE CULTURE BRIDGE 'ETWİNNİNG projesinde yerini aldı.
Türkiye, İtalya, Litvanya, Moldova, Romanya ve İspanya olmak üzere 6 farklı ülkeden 10 okul, 13 öğretmen ve yaklaşık 100 öğrencinin yer alacağı proje örnek bir proje olacak.
Farklı ülkelerin kültürlerini öğrencilere öğretmek amacıyla yola çıkılan 'TECHNOKIDS ON THE CULTURE BRIDGE 'ETWİNNİNG projesi; aynı anda hem teknolojiyi, hem de projedeki ortak ülkelerin kültürlerini bir arada topluyor.
“ÖRNEK BİR PROJEYE İMZA ATTIK”
'TECHNOKIDS ON THE CULTURE BRIDGE 'eTwinning Projesinde toplam 5 adet yabancı ortağın bulunduğunu ifade eden Afyonkarahisar Merkez Toki İlkokulu sınıf öğretmeni Hüsniye Erdal; “Yapmış olduğumuz bu proje öğrencilerimiz için bir etkinlik projesidir. Merkez Toki ilkokulunun üçüncü ve dördüncü sınıflarının yapmış olduğu 'TECHNOKIDS ON THE CULTURE BRIDGE 'eTwinning Projesi; örnek bir projedir. Bu projede toplamda 5 adet yabancı ortağımız var. 'TECHNOKIDS ON THE CULTURE BRIDGE 'eTwinning Projesindeki amacımız farklı ülkelerin kültürlerini öğrencilerimize öğretmektir. Bunun içinde bu projenin içine hem teknolojiyi kattık, hem de projedeki ülkelerin kültürlerini kattık. Teknolojik olarak web 2 araçlarını kullandık. Çok önemli kültür çalışmaları yaptık”dedi.
“ÖĞRETMENİN ROLÜ YADSINAMAZ”
Proje hakkında açıklamalarını sürdüren Afyonkarahisar Merkez Toki İlkokulu sınıf öğretmeni Hüsniye Erdal: “eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur. İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır. eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmektedir. Kültür, insanlığın var olmasıyla birlikte ortaya çıkmış, maddi ve manevi tüm unsurları toplum bünyesinde birleştiren bir kavramdır. Kültürün nesilden nesile aktarılmasının ve toplumda ortak paydada buluşmasının en önemli yardımcılarından biri de eğitim-öğretim sürecidir. Bu bağlamda kültürün elçisi ya da taşıyıcısı olarak öğretmenin rolü yadsınamaz. Aynı zamanda kültür, sürekli gelişen ve dönüşen dünya koşullarında ulusal kimliğini koruması gereken öğrenciler için vazgeçilmez bir unsurdur. Modern çağda gündelik hayatın her alanına giren teknolojinin kültürden bağımsız kalması düşünülemez. Bu nedenle projemiz sadece milli kültürü öğrencilere aktarmada bir araç olmayacak. Projemizde Türkiye, İtalya, Litvanya, Moldova, Romanya ve İspanya olmak üzere 6 farklı ülkeden 10 okul ve 13 öğretmen ve yaklaşık 100 öğrenci bulunmaktadır. Mart ayında projemiz başladı. Mayıs ayında bitmesi planlanıyor. Projemiz, 2023 eğitim-öğretim yılında öğrencilere farklı kültürleri tanıma fırsatı sunmayı amaçlamaktadır. Projenin çıkış noktası, öğrencilerin coğrafi farklılıklara rağmen ortak bir kültüre sahip olduklarını fark etmelerini sağlamaktır. Farklı kültürlerden gelen akranları ile kültür alışverişinde bulunarak eğitimi daha verimli hale getirmeyi amaçlarken, öğrencilerin bu programlarla “Web 2.0 Araçları” hakkında bilgi sahibi olmalarını ve kendi eğitim içeriklerini oluşturmalarını sağlar. Farklı coğrafyalardan öğretmenleri sürece dahil ederek hem eğitim hem de kültürel hayatı çeşitlendirmektedir”dedi.