Kiraz üreticisinin sorunları meclis gündeminde
İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, Kiraz üreticisinin sorunların TBMM gündemine taşıdı. Olgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Çay, Sultandağı ve Akşehir bölgesinde yetişen Napolyon Kirazının diğer bölgelerde yetişen kiraza istinaden aroması ve görüntüsüyle daha önde gelen bir kiraz olmasına rağmen alım fiyatının 65 TL’den bir gün içinde 35-40 TL’ye düştüğünü belirten Milletvekili Olgun, bölgedeki kiraz üreticisinin bahçelerine çocuğu gibi baktığını ancak hak ettiği değerde kazanç sağlayamadığını hatırlattı.
Olgun, diğer ürünler gibi kirazın saklanabilecek bir ürün olmadığını hatırlatarak, kiraz üreticisinin 3-5 tüccarın kaderine bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Kiraz da taban alım fiyatı uygulaması yapılması gerektiğini belirterek, Kiraz üreticisinin de devlet desteklemelerinden yararlandırılması gerektiğini ifade etti.
Bölgeye şoklama tesislerinin yapılması gerektiğini ifade eden Milletvekili Olgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya cevaplaması için şu soruları yöneltti.
- Bu sezon 65 TL’den açılan kiraz alımı iki gün içinde 35-40 TL’ye düşmüş olup üretici perişan haldedir. Bunun için acil önlem çalışmanız var mıdır?
- Kiraz üreticileri için destekleme çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu desteklerden kimler nasıl yararlanmaktadır?
- Bakanlık olarak diğer bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi Kiraz Alım fiyatlarında taban fiyat uygulaması yapılacak mı? Böyle bir çalışmanız var mıdır? Varsa gelinen son durum nedir?
- Bölgede Kiraz alımı yapan firmalar denetleniyor mu? Denetleniyor ise ne sıklıkla denetleniyor?
- Kiraz alımı yapan firmalara düşük fiyat uygulamalarında herhangi bir yaptırım uygulanıyor mu?
- Kiraz üreticisinin girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalarınız var mıdır? Varsa ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
- Bölgeye yeterli kiraz şoklama tesisi var mıdır? Varsa işleme kapasitesi nedir?
- Kiraz şoklama tesisi yok ise bölgeye yeterli bir şoklama tesisi kurulacak mı? Bu yönde bir çalışmanız var mıdır?