Tureks Turunç Madencilik basınla gelecek planlarını paylaştı
41 yıl önce, günün ötesinde bir vizyonla kurulan, Tureks Turunç Madencilik Amerika’daki, markası olan Marble Systems ile Afyonkarahisar’da başlayan hikâyesini, bugün geniş ihracat yelpazesi ve ABD’deki şirketiyle, tüm dünyaya duyurmayı başardı.
41 yıl önce, günün ötesinde bir vizyonla kurulan, Tureks Turunç Madencilik Amerika’daki, markası olan Marble Systems ile Afyonkarahisar’da başlayan hikâyesini, bugün geniş ihracat yelpazesi ve ABD’deki şirketiyle, tüm dünyaya duyurmayı başardı. Halka arz yolunda emin adımlarla yürüyen firma, doğduğu topraklarda Afyonkarahisar basınıyla bir araya gelerek gelecek planlarını paylaştı.
Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren ve 1987 yılından beri gerek bölgesel gerekse sektörel olarak mermer ihracatında ilk 5 firma arasında yer alan Tureks Turunç Madencilik, markası Marble Systems ile halka arz yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu zamana kadar yaptığı ve gerektiğinde açıklıkla sektör ile paylaştığı AR-GE yatırımlarının yanı sıra sahip olduğu patentleriyle sektör geçmişindeki önemli kilometre taşlarında imzası bulunan firma, her geçen yıl başarılarına bir yenisini ekliyor.
9 adet işletme ruhsatlı maden sahasıyla, Tureks Turunç Madencilik; 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. 2022 yılında yaklaşık konsolide 72,5 Milyon USD tutarında ciro elde eden firmanın, 2023 yılının ilk 6 ayında ise konsolide cirosu yaklaşık 35,5 Milyon USD tutarında.
2022 yılının aynı dönemine göre, 2023 yılının ilk yarısında yaşanan %34 oranındaki büyümesiyle dikkatleri üzerine çeken firmanın ilk yarı FAVÖK tutarı ise 122.397.573 TL. Yaptığı yatırımlar ile kendi firmasının yanı sıra sektör paydaşları için de fark yaratan firma, karlılık oranını da yukarıya taşımaya devam ediyor. 2022 yılının aynı dönemine oranla net kar değişimi pozitif yönde %58 olan Tureks Turunç Madencilik, halka arzdan kaynağın yüzde 40’ını işletme sermayesi ihtiyacı için kullanmayı hedefliyor.
Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Turunç: “Bizim için en önemli konu sadece mermerin yeni kullanım alanlarını bulmak değil, aynı zamanda kaynaklarımızı daha sürdürülebilir şekilde kullanmak hatta bu konuda sektörel çözümler tasarlamak.”
Buluşmada gelecek dönem yatırımlarına değinen Osman Turunç: “Halka arzla birlikte gelecek kaynağın yüzde 40’ını işletme sermayesi ihtiyacı için kullanılacağız. Yüzde 30’unu ile güneş enerjisi yatırımı ve otomasyon makine sistemleri yatırımı ile pazarlama ağırlıklı yeni yatırımlar adına kullanacağız. Kalan yüzde 30’luk kısmı ise finansal giderlerin azaltılmasında kullanılacak. Ayrıca halka arzdan elde edilecek gelirle ABD’de geliştirip sağlamlaştırdığımız bayi sistemini, başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Borsaya açılmamızın asıl amacı kurduğumuz sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak ve kurumsal yapımızı daha da güçlendirmek. AR-GE yatırımı ise bizim kurum kültürümüzün ana yapı taşlarından biri. 2023 yılında hayata geçirdiğimiz Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resinleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi projesi de bunlardan bir tanesi. Proje kapsamında kurum ve sektöre sağlanan tasarrufla birlikte Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkıda bulunuyoruz. ” dedi.